A Schweizer Riesen cukorborsó bio vetőmag erős, magasra növő (kb. 2 m) fajta. Nagyon nagy, lapos hüvelyei vannak. Friss fogyasztásra ajánlott.
Mindenképpen támrendszerre kell futtatni, amelyre persze kitűnő megoldás ha a kerítés mellé vetjük.
Elő- és utó-veteménynek is alkalmas, rövid tenyészideje és hidegtűrése miatt.
A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő elővetemények nagy tápanyagigényű zöldségek számára. Károsítók rövid tenyészideje miatt nem szokták zavarni.
A fiatal hüvelyeket ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint a zöldbabot. A fajtacsoportnál ugyanis hiányzik a hüvely terméséből a belső kemény hártya.
A gasztronómiában óriási ennek a borsóféleségnek a térhódítása.
Saláták, levesek, köretek része.
A cukorborsó elnevezést sokan félreértik és azt gondolják hogy a nevében levő cukor azt jelenti hogy egyszerűen édesebb a többinél. Ez nem így van, ezért felesleges ilyen fajtákat vásárolni, viszont a héjas borsóételek csak ebből készíthetők.
A fajtacsoportot nem olyan régen nemesítették ki, mára azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a biokert részeként ugyancsak fontos növény. A cukorborsó nagyon korai és kifejezetten rövid a tenyészideje, ezért tökéletes elővetemény például az őszi káposztafélék, vagy másodvetésű tökfélék-, uborkák számára.
Tipp: a káposztafélék, a retek és a korai répa jó szomszédai, de hagymát ne ültessünk mellé!
Vetés szabadföldbe: március első fele-május első fele
Betakarítás ideje szabadföldön: június első fele-július második feléig