A Ramoso Calabrese brokkoli bio vetőmag rendkívül ellenálló. Őszi és nyári termesztésre is kiváló. Rózsája középzöld. Főrózsája leszedése után továbbiakat fejleszt, melyek folyamatosan szedhetők. De ezeknek a mérete már lényegesen kisebb. Majd az első szedések után kisebb oldalhajtásokat nevel, így egész késő őszig szedhető a termés.
A növény kezdetben egy erőteljes vezérhajtásból áll, amelyik középnagy és nagy virágokat hoz. Termése nagyon jóízű, zsenge.
Kitűnő, kisigényű, bőtermő szabadföldi fajta!
Rendszeres öntözést igényel. Friss fogyasztásra, mélyhűtésre kiválóan alkalmas.
A keresztesvirágúak családjába tartozó növényt mai formájában mintegy 300-400 év óta ismerjük.
A Brokkoli utóbbi években egyre jobban terjed a kiskertekben, bővítve a zöldségválasztékot. Miután nem túl igényes, viszonylag könnyen termeszthető, s ami miatt különösen kedvelik a karfiollal szemben, hogy a központi zöld rózsa levágása után a levélhónaljakból még kisebb rózsák fejlődnek, amelyek a fagyokig szedhetők.
A Brokkoli szaporítható közvetlen helyrevetéssel és palántázással, ez utóbbi a gyakoribb. Palántanevelés céljából szabad földre, hidegágyba a magokat május végétől vethetjük, így júliusra kiültetésre kész anyagot kapunk.
A Brokkoli bimbós termését éles késsel, 20-25 cm-es csonkkal együtt szedjük. A főhajtás végének levágása után az oldalhajtásokon kisebb, de felhasználható fejek képződnek, ezért az öntözést ne hagyjuk abba.
Későbbi magvetéssel, ill. kiültetéssel a komolyabb fagyok beálltáig kitolhatjuk a szedést. Sőt egyes fajták enyhébb teleken át is teleltethetők.
Friss és mélyhűtött állapotban egyaránt felhasználható. A Brokkoli vastag, húsos szára nyersen is finom csemege.
A Ramoso Calabrese brokkolinak a bimbóskelhez hasonlóan igen nagy az ásványi anyagtartalma. Különösen sok kálium halmozódik fel benne. A vitaminok közül elsősorban magas C-vitamin-tartalma érdemel említést, amely megközelíti a zöldpaprikáét és a levélpetrezselyemét. Emellett karotintartalma sem lebecsülendő.
Elsősorban a nyersen vagy párolva fogyasztott brokkoli hatásos „gyógyszer” a rákos folyamat lassítására, illetve kialakulásának megelőzésére. Vigyázzunk az előfőzésével, mert a karfiollal ellentétben hajlamos a túlfövésre, tehát széteshet.
Nemrégiben kimutattak belőle egy indolszerű anyagot. Amely más káposztafélékben, például a bimbós kelben is előfordul. De legnagyobb mennyiségben a brokkoliban található. Ez az anyag a vastagbélrák kialakulásának esélyét csökkenti. Elsősorban a nyersen vagy párolva fogyasztott brokkoli hatásos „gyógyszer” a rákos folyamat lassítására, illetve kialakulásának megelőzésére.
Vetés szabadföldbe: április első fele-május végéig
Betakarítás ideje szabadföldön: június első felétől augusztus végéig