A Charantais sárgadinnye bio vetőmag korai érésű fajta. Gyümölcsei alig barázdáltak, a húsa narancssárga, vastag, édes. Súlya kb. 70-90 dkg. A gyümölcsök egyszerre érnek. A gyümölcse gömb alakú, zöldes fehér héjú.
Finom édes és aromás, nagyon jellegzetes ízű.
Az ínyencek dinnyéje. Húsa kemény, narancsszínű, az ananászra és a papayára emlékeztet. A gyümölcs édes illatú, virágánál nyomásra kicsit enged.
Ázsiai eredetű gyümölcs, termesztési technológiáját illetően zöldség. Álterméséért már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. Legújabb genetikai kutatások a géncentrumát Indiába teszik.
A sárgadinnye termesztése csak ott ajánlott, ahol hosszú meleg nyár van, így elegendő az idő a beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is.
CHARANTAIS SÁRGADINNYE KÖRNYEZETI IGÉNYE:
Jó, tápdús talajt igényel. A hőmérsékletet emelhetjük, ha fekete fóliát helyezünk az indák alá.
A tápanyagok közül elsősorban a kálium határozza meg a cukortartalmát, ezért érdemes DCM gyümölcs fermentált bio trágyánkat tenni a sárgadinnye alá a fészekbe, mert annak emelt káliumtartalma van.
Helyrevetés esetében a karógyökere mélyre hatol, eléri a 80-110 centiméteres mélységet is, hajtásrendszere pedig leginkább az uborkáéhoz hasonlít. Termeszthetjük támrendszer mellett, de támrendszer nélkül is. A kelés után nagyjából 30-40 centiméteres magassági nő felfelé, ha eléri ezt a magasságot, akkor lefekszik.
A Charantais sárgadinnye elsődleges oldalhajtásai a főhajtások alsó lomblevél hónaljában fejlődnek ki, majd ismét elágazódnak.
Leveleinek alakja fajtajelleg.
Érdekesség, hogy a magvak 7-8 évig is megtartják csírázóképességüket és második évben jobban kelnek mint közvetlenül a magfogás után.
CHARANTAIS SÁRGADINNYE JÓTÉKONY HATÁSAI:
A sárgadinnye bővelkedik A-vitaminban, ami egyebek mellett a haj és a köröm szépségéért felelős.
Bőségesen található még benne B-vitamin-komplex, így a sárgadinnye kedvező hatással van az idegrendszer működésére, illetve az agyműködésre. Hasonlóan gazdag C-vitaminban, amely sok szempontból nélkülözhetetlen a szervezet számára: erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a különféle betegségek kialakulásában közrejátszó szabadgyökökkel.
A vitaminokon túl a sárgadinnye ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó. A benne lévő nem csekély mennyiségű kálium vízhajtó hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a nem oda való anyagoktól, amivel nemcsak a fogyást támogatja, illetve a túlsúlyosság és az elhízás megelőzésében játszik közre, hanem a megelőzésben is fontos szerepet tölt be – többek között a szív- és érrendszer működését is pozitívan befolyásolja. Van még a sárgadinnye gyümölcsében nagyobb mennyiségű kalcium és foszfor is, amelyek a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlenek.
A Charantais vetési ideje palántaneveléshez: április első fele-május első fele
Kiültetés szabadföldbe: május első-fele-június első fele
Betakarítás ideje szabadföldön: július második felétől augusztus végéig