Kakukkfű bio vetőmag örökzöld, télen is szedhető.
A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozik. Magyarul hívják még pecsenyefűnek is; ez a név utal arra, hogy fűszernövényként többek között húsok ízesítésére használják.
20–50 cm magas, mintegy 25 cm széles félcserje. Virágai fehérek vagy kissé rózsaszínesek.
A napfényes helyeket kedveli. Fagytűrő, de a -18 °C alatti hőmérsékletet hosszabb távon nem viseli el.
Fűszerként szintén a növény leveleit és virágos hajtásait használják fel különféle húsok, mártások, saláták, tészták, levesek ízesítésére, de fűszervajat, túrót, sajtot, tojást, illetve likőröket (például a benediktinert) is ízesítenek vele. A hagyományos angol párolt vadnyúl fűszere.
A méhek kedvelik virágait. A mediterrán térségben híres a szicíliai kakukkfűméz.
Teája emésztésjavító, fertőtlenítő, segít a megfázás leküzdésében (fürdőként is használják ekkor).
Sokoldalú, nagyon aromás fűszer; húsokhoz, zöldségekhez, mindenféléhez finom. A fűszercsokrok kihagyhatatlan eleme.
Szárazságtűrő, fényigényes.
Aranysárga levelei aprók, tojás vagy kerekdedek, összedörzsölve rendkívül illatosak.
Teája világossárga, citromillatú, a jellegtelen ízű gyógyteákat élvezhetővé teszi.
A Kakukkfű kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is.
Antibakteriális hatása van.
Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.
Vetés ideje palántaneveléshez: március második fele-május végéig
Vetés szabadföldbe: április második fele-július végéig
Betakarítás ideje szabadföldön: június-október első feléig