KAPOR BIO VETŐMAG
A Kapor bio vetőmag konyhánk tradicionális fűszere, jellegzetes illatú hajtásait frissen és szárítva is használjuk.
A Kapor (Anethum graveolens) az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó, hazánkban is elterjedt, népszerű egyéves gyógy-és fűszernövény. Géncentruma a Földközi-tenger melléke, Ny-Ázsia, Perzsia, K-India. Magassága 40-150 cm, kékeszöld levelei szálasan szeldeltek. Virágzata összetett ernyő, virágai aprók, sárgák.
A növény minden része illóolajat tartalmaz, melynek fő komponense a karvon, fellandrén és limonén. A magok zsírosolajtartalma 15-20 %. A kaprot több, mint 2000 éve használják fűszerként és a hagyományos orvoslásban emésztési problémák, puffadás, kólika ellen. Szoptatós anyáknak a tejelválasztás fokozására adják teáját. Az anyatejjel a kapor emésztést-segítő hatóanyagaihoz a babák is hozzájutnak. Különböző vizsgálatok a kapor koleszterinszint-csökkentő, kardioprotektív és anti-diabetikus hatását célozzák meg.
A Kapor fűszerként is népszerű, főzelékek, saláták, halételek ízesítésére, savanyított uborka készítéséhez, fűszerecetekhez használjuk. A kaporvirágzat a kovászos uborka nélkülözhetetlen fűszere. Apróra vágott levele a kapros-túrós süteményekben a fő ízesítő elem. Íze, aromája frissen a legélénkebb, szárítva erősen csökken, ezért inkább fagyasztva tartósítsuk.
Szakaszosan vetve mindig friss és zsenge hajtásokat nyerünk. Kora tavasztól július közepéig vethetjük. Laza, vagy középkötött, jó tápanyagellátású talajon, napos helyen fejlődik megfelelően. Éghajlatunkon öntözést igényel. Jó szomszédja a babnak, borsónak, uborkának, céklának és hagymának. Jó mézelő, gyakori látogatói a méhek, pillangók és a zengőlegyek.