A majoranna bio fűszer és gyógynövény a magyar konyha egyik legrégibb fűszere.
30-40 cm magas, dúsan elágazó, egyéves növény. Meleg- és fényigényes. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt kedvel. A palántákat május végén július elején kell kiültetni szabadföldbe.
Apró rózsaszín virágai augusztustól szeptemberig nyílnak. Leveleit július-augusztusban, virágos hajtását augusztus- szeptemberben gyűjtjük.
A méhek kedvelt növénye, ezért a gyümölcsfák közelébe érdemes telepíteni. A hagymának jó társnövénye, érdemes a hagymasorok mellé egy két tővel ültetni. Riasztja a hangyákat.
Elsősorban fűszerként ismert, de számos gyógyhatással is rendelkezik.
Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Elsődlegesen fertőtlenítő, görcsoldó és vérnyomáscsökkentő tulajdonsági miatt használják. Belsőleg influenzás tünetek enyhítésére alkalmazható. Külsőleg idegzsábára, reumás fájdalmakra és nyaki idegbecsípődésre ad gyógyírt.