A Fino gumós édeskömény bio vetőmag termése nagyon ellenálló, kifejezetten korai termesztésre alkalmas.
Gyönyörű lapos, keres, fehér gumója van. Kiváló, édes és fűszeres ízű.
A paradicsomhoz hasonlóan a tavaszi fagyok után szabad csak kiültetni.
Áprilistól közvetlenül szabadföldi vetés is lehetséges, jól előkészített talajba. Jó víz és tápanyagellátás szükséges a termesztéséhez.
A Fino gumós édeskömény az ernyősvirágzatúak családjába tartozik és Európa déli részein honos az alapfaj. Világszerte termesztik. Nálunk kevéssé ismert, bár az utóbbi időkben már megjelent a magyar boltok polcain is. Vékony, sallangos kaporra emlékeztető levélzete légiessé teszi a kinézetét. Szárhagymáját fogyasztjuk, amely húsos, pajzs alakú.
A Fino gumós édeskömény melegigényes növény, bár új fajtái már jobban tűrik a hideget. A talaj iránt kevésbé igényes, de biogazdálkodásban mindenképpen kell alá érett állati trágya. Álatalában szakaszosan 10-14 naponként vetik 40-50 cm-es sortávra. Tenyészideje 80-100 nap, a hőmérséklettől függően. Kényes növény, mert bármilyen negatív környezeti hatásra azzal reagál, hogy magszárba indul. Ez az őszi termesztésnél elkerülhető.
A szedést akkor kezdjük, amikor tyúktojás nagyságú a gumó. Ilyenkor már fehér és édes az íze. Éles késsel talaj felett elvágjuk a növényt, a felesleges leveleket leszedjük és a maradékot a gumó felett kb. 10 cm-el csonkoljuk. Hűtve akár 2 hónapig is eláll.
Nagyon érdekes biológiai sajátosság, hogy bárhogy vetjük el a növényt, mindig kelet-nyugati irányban növekszenek. A legjobb biokerti iránytű.
Balkonon, konténerben-cserépben is nevelhető, rendkívül dekoratív növény a Fino gumós édeskömény.