A Lucullus mángold bio vetőmag hatalmasra (70-80 cm) növő sárgászöld, fodros levelű mángold. A vékony erezetű levél és a levélnyél egyaránt ízletes, nem kell tisztítani, mint a spenótot. Bőtermő, kiadós kettős hasznosítású (levél és levélnyél) fajta.
Kétéves növény, amely általában áttelel. Minden talajtípuson működik, ha elegendő tápanyag és nedvesség van.
A leveleket szedjük kívülről befelé. Fogyasszuk mind a leveleket, mind a szárakat. A levéllemezt spenót szerűen, vagy fokhagymával párolva köretként szokták készíteni, míg a vastag fehér levélnyelet spárga szerűen.
Aki a spenótot szereti, a mángoldot is fogja. Latin neve Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla jelzi, hogy a cékla legközelebbi rokonáról van szó. A spenótimádóknak azért hasznos, mert íze hasonló, és június-júliustól a fagyokig szedhetjük, amikor spenót már rég nincsen. Még mindig elég ismeretlennek számít, pedig már i.e. termesztették Ázsia egyes vidékein, a görögök és a rómaiak egyik kedvenc főzelék- és gyógynövénye volt, sőt néhány száz évvel ezelőtt még nálunk is gyakran előfordult a kertekben. Aztán valahogy feledésbe merült, pedig az egyik legegyszerűbben tartható növény.
Ideje hát, hogy rehabilitáljuk!
A vetést általában április második felében javasolják, mert 9 °C-on csírázik, és a hideget nem bírja, de a mostani időjárást nézve talán korábban is lehet próbálkozni vele. Az egyelést szabad földbe vetve sem lehet elkerülni, de később annál kevesebb a gond vele.
A LUCULLUS MÁNGOLD KÖRNYEZETI IGÉNYE:
A talajt illetően nem túl válogatós, bár a meszes, humuszos közeget jobban kedveli. Napos helyre ültetve a Lucullus mángold szépen fejlődik, főleg, ha elég vizet is kap. Ezért eleinte érdemes mulcsozni körülötte a talajt, hogy a víz ne párologjon el, később már a levelei gondoskodnak erről. Akár az enyhébb fagyokat is kibírja, de pl. szalmával takarva a telet is átvészeli, és korán kihajt.
A második évben aztán virágzik és magot érlel, olyankor levelei elsatnyulnak.
Ha valakinek az íze mégsem jönne be (kizárt), akkor is gyönyörű, 60-80 cm magas, mélyzöld, fajtától függően fehér, sárga, lila vagy piros levélnyelű növényt nyer a kert díszéül.
A Lucullus mángold jelentős mennyiségű A-, B1-, B2- és C-vitamint, oxál- citrom- és almasavat, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort és magnéziumot, ezen kívül cukrot, és a könnyű emészthetőséget segítő pektineket tartalmaz. Levelét a spenóthoz hasonlóan, vagy a káposztalevél mintájára hússal, zöldséggel töltve főzhetjük, levélnyelét rántani, párolni, főzni szokták, akárcsak a spárgát. Ma már elég sok fajtája elérhető, mindenki válogathat kedvére.
Mángoldra fel!
Vetés szabadföldbe: április második fele-július végéig
Betakarítás ideje szabadföldön: július első felétől november első feléig