A Escariol grüner endívia saláta bio vetőmag egy különösen robusztus, megbízható, fagy- és nedvességálló endíviafajta.
Viszonylag nagy fejeket alkot, friss zöld, húsos, lekerekített levelekkel és jól telt, finom, enyhe ízű sárga szívvel.
Őszi termesztésre alkalmas szabadban és hideg üvegházban/fóliában.
Szabadföldben fátyolfólia takarással kint maradhat fagyok idején is. Fényre kel, ne takarjuk be a vetést!
Vadon előforduló őse a fészkesek családjába (Asteraceae) tartozó katáng.
A leveléért ill. hajtásáért termesztett változat a saláta cikória vagy régebbi nevén csirágsaláta (Cichorium intybus var. foliosum). Az Észak-Olaszországban és Dél-Svájcban fogyasztott mezei cikória rokona a napjainkban radicchio vagy veronai saláta néven ismert és egyre népszerűbb levélzöldségfélének.
A Escariol grüner endívia saláta hidegtűrő, de jól tűri a meleget és a hideget is. Szinte minden talajon megél, de kötött talajon kevésbé jól fejlődik. Inkább homokos, vagy vályogos talajba ültessük.
A nyáron letermesztett növényeket október-november (amikor már tartósan alacsony a hőmérséklet) során felszedjük és a levélzetet a gyökér felső részétől 2 cm-re levágjuk és sorosan egymás mellé függőlegesen a hajtató edényben elhelyezzük egy kevés földben, és körülbelül 2 cm földréteggel borítjuk. A Hajtatás 10-18 Co-on, sötét helyen történik. 3-4 hét alatt fejlőnek ki a szedhető fejek. Ez a fajta takaróföld nélkül is, termeszthető, amelynél a keserű anyag képződés gátolt.
AZ ESCARIOL GRÜNER ENDÍVIA SALÁTA FEHASZNÁLÁSA:
A Escariol grüner endívia saláta elkészítése többnyire saláta formájában történik, Nyugat-Európában igen nagyra értékelt és drága csemegének számít, újabban már nálunk is a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncok boltjaiban és áruházaiban is megtalálható. A cikóriát fogyasztásra előkészíteni úgy kell, hogy a felső, esetleg sérült, vagy barna leveleket eltávolítjuk. Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, vágjuk le a növény szár felőli végét, és szeljük ketté. Salátaként használva leveleire bontjuk. Nagyon finomak salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, más leveles salátákkal, sárgarépával, zöldpaprikával és paradicsommal.
A növény levele borogatás formájában gyulladáscsillapító. A gyökér forrázata általános frissítő, emellett enyhén has- és vizelethajtó hatású. 28 g gyökeret adjunk 4,5 dl forró vízhez.
A katángkórót gyakran ültették virágórába, mert virágát meghatározott órában nyitja, és pontosan öt óra múlva becsukja. A nyitás időpontja a földrajzi szélességtől függ.
Térállás: 30×30-40 cm.
Vetés szabadföldbe: június második fele-augusztus első feléig