Sárga nyári porcsin bio vetőmag húsos, enyhén kesernyés és dió ízű leveleit használhatjuk frissen salátába, vagy tehetjük felaprítva szendvicsre. Felfelé nő és nagyobb, vastagabb húsú levelei vannak, mint a vad porcsinnak.
A “török saláta”, hivatalos nevén termesztett porcsin (Portulaca oleracea var. sativa), nálunk alig ismert kultúrnövény. A jövő tápláléknövényének tekintik. Felálló hajtású, és magasabb, mint a gyomfaj (Portulaca oleracea var. oleracea). Tojásdad alakú levelei sötétzöldek, apró sárga virágokat is növeszt. Íze savanykás, enyhén sós ízű. A porcsin körülbelül 93 százaléka víz, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, kalóriaszegény csemege.
A július-augusztusi aszályos időben nagy jelentősége van a kitűnő ízű salátának. A Sárga nyári porcsin pozsgás levele enyhén savanykás ízű, leveses, kellemesen frissítő. A növény levelének víztartalma 95%. Ásványi anyag és nyáktartalma is magas. A-, C-, E vitamin tartalma jelentős. Esszenciális aminosavakban gazdag. Antioxidánsokban, omega három zsírsavban (alfa linolénsav) gazdag. A szervezetben továbbalakul ez a vegyület más omega három zsírsavakká. A palánta egészét fogyasztják, a gyökérzet kivételével felhasználható salátaként nyersen, szendvicsbe is tehető, de zöldséglevesben és főzelékként is megállja a helyét. Az idősebb növényeket párolva főleg Spanyolországban fogyasztják. Omlettben különösen kedvelt. Oxaláttartalma a spenóthoz hasonlóan magas, így ilyen típusú vesekő esetén mértékkel fogyasztandó.
A méhek és egyéb rovarok egyik legjobb nektárszolgáltatója.
Május közepétől folyamatosan vethető augusztusig.
Fényre csírázik! Folyamatosan betakarítható.
Vetés szabadföldbe: május második fele-augusztus első fele
Betakarítás ideje szabadföldön: június második felétől szeptember második feléig