A Jaune du Doubs sárgarépa bio vetőszalag francia tájfajta igazi ínyenceknek. Különleges világos színnel. Sima héjú, halvány narancssárga répa, amely 20-25 cm-esre nő. A gyökér hengeres, lekerekített végű.
A Jaune du Doubs sárgarépa jól tárolható fajta.
A sárgarépa fajták két nagy osztályba sorolhatók, a keleti és nyugati fajtába. A keleti fajtát Közép-Ázsiában háziasították a mai Afganisztán és Irán területén a 10. század környékén. Ezek a fajták világossárga színűek, ide tartozik ez is.
Termesztés szempontjából minden gyökérzöldség a porhanyós, inkább homokos talajokat kedveli. Ezekben nem ütköznek akadályba növekedésük közben, ezért nem nőnek “több lábú” répák.
A sárgarépa a bio-táplálkozás egyik legfontosabb zöldsége. Serkenti az emésztést, mivel a rostanyagok a bélben megduzzadnak és aktiváló energiát fejtenek ki a nyálkahártyára.
A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Narancssárga színének okozója a β-karotin, ez részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben. A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.
Jaune du Doubs vetése szabadföldbe: március második fele-június végéig
Betakarítás ideje szabadföldön: július első fele-szeptember végéig